In de tweede helft van de 19° eeuw was er grote onenigheid in het bestuur van de harmonie.
De grote voormannen Henri Roseleth en Jozef Vogel besloten in 1892 om een eigen toneelzaal ( het Gildenhuis) te bouwen en een zelfstandige muziekmaatschappij te stichten die toegankelijk zou zijn voor de gewone man. De Katholieke Gilde was geboren.
Het doel was de beoefening van de muziekkunst en het opluisteren van kerkelijke plechtigheden en deftige feesten die van aard zijn om bij te dragen tot de bloei van de maatschappij.
Na 125 jaar is dat alles nog steeds van toepassing. Het jaarprogramma van de Fanfare is nog volledig in overeenstemming met de statutaire doelstellingen van haar stichters. De Fanfare is ook toegankelijk voor iedereen, jong of wat ouder, man of vrouw.Door bovendien instrumenten ter beschikking te stellen van kandidaat muzikanten wordtde toegankelijkheid nog vergroot.
Na 125 jaar blijft de Fanfare nog een bloeiende maatschappij. Dank zij de inzet en de initiatieven van zowel jong als oud blijft de Fanfare een boeiende vereniging waar het fijn is om deel van uit te maken.